Sjöberga Islandshästgård [Turridning Linköping Stuga Rum Ridweekend Islandshäst Ridning Semester Boende med häst]. Välkomna!
Mobile webpage version

Nyheter på Sjöberga 2010

Prenumerera på våra nyheter genom RSS, klicka här:
2010-12-12
Uteritter i snöyra, samt i strålande sol!
I helgen har det varit full fart på nyskodda hästar. Härligt!
Lördagen var vi ute på en tretimmarstur. Temperaturen låg runt nollan, så kallt var det inte! Däremot snöade det precis hela tiden. Till och från var det ganska jobbigt med all snön, framförallt när vi hade det rakt i ansiktet!
Söndagen däremot bjöd på strålande solsken, men en temperatur på 10 minusgrader! Landskapet var otroligt vackert att rida runt i. Hela naturen var som ett enda stort julkort! Dock blev det efter ett tag ganska kallt för oss ryttare, speciellt om händer och fötter!
När vi sen efter ett par timmar återvände till Sjöberga möttes vi av nygrillad korv samt varm dryck! Vad gott det smakade efter dagens långritt i den stränga kylan! Tack Stefan för att Du kände på Dig vad ett gäng frusna ryttare behövde!
2010-11-21
Långritt i lätt duggregn!
Idag har Alvar, Tindra, Vinur, Hrekkur samt Sillen varit ute på en långritt.
Regnet strilade ner, mer eller mindre hela tiden. Dock blåste det inget och temperaturen låg på cirka två plusgrader. Så för att vara slutet av november var det rätt ok i alla fall.
Hästarna var pigga och glada, de tyckte det var kul att komma iväg ut på en längre ritt.
Dessutom var alla kunder mycket ridvana och duktiga ryttare. Det gjorde att turen gick i ganska högt och friskt tempo hela tiden. Härligt!
2010-11-14
Alla hästarna avmaskade!
Idag har vi avmaskat alla hästarna inför vintern. Preparatet som användes heter Bimectin. Allt gick bra.
Ridhästarna avmaskades inne i stallet efter dagens uteritt och unghästarna samt avelsstona avmaskades ute i hagen.
Alla hästarna ställde snällt upp och slickade i sig maskmedlet utan större problem.
2010-11-14
Nu märks det att det är november!
Nu har novemberdiset hunnit ifatt oss! Ena dagen tio grader kallt, nästa dag full snöstorm, tredje dagen isgata och fjärde dagen fem grader varmt samt hällregn.
November är en märklig månad! Grått, kalt, blött, lerigt och allmänt trist! Tankarna letar sig fram mot våren....
Fredagens uteritt ställdes in på grund av isgata och lördagens uteritt ställdes in på grund av hällregn. Vilken helg!
Däremot kunde söndagens uteritt genomföras efter planerna. Sex glada och entusiastiska ny/gamla kunder anlände till Sjöberga efter lunch. Tillsammans begav vi oss ut på en härlig tvåtimmarstur.
Vädret var ok. Temperaturen låg runt åtta grader, så det var varmt i luften. Det var dessutom helt vindstilla och uppehåll. Tack och lov inget regn! Skönt!
Visst var det blött och surt i markerna, men det får man ta! Det är ju trots allt mitten av november! Hur som helst hade vi en jättetrevlig tur tillsammans. Utflykten avslutades med fika och tända ljus i sadelkammaren.
2010-11-08
Julklappserbjudanden!
Nu finns årets julklappserbjudanden sammanfattade i Nyhetsbrev #2 - 2010.

Se här Nyhetsbrev #2 - Julklappserbjudanden.

Varmt välkomna med era beställningar!
2010-11-06
Stonas lösdrift iordninggjord inför vintern!
Idag har vi halmat och iordningsställt stonas lösdrift inför vintern. Det blev riktigt bra. Ett torrt, rent och fräscht underlag att ligga ner och vila på!
2010-11-06
Ett lugnt och behagligt höstlov!
Årets höstlov är nu till ända! Det har varit ett otroligt milt och behagligt väder, hela veckan. Temperaturen har konstant hållit sig på cirka tio grader. Flera av dagarna har dessutom bestått av strålande solsken! Perfekt ridväder, med andra ord!
På Sjöberga har vi hunnit med, förutom Boende med häst i Lilla Sjöberga, en halvdagstur, en tvåtimmarstur, två stycken Prova på paket samt ett Rid och badpaket.
Allt har gått finemang!
2010-11-06
Id-kontroll och chipmärkning av ettåringarna och årets föl!
Idag har Annelie Nordgren varit här och id-kontrollerat samt chipmärkt våra etttåringar, Ljufa och Liltla Min samt årets föl, Hrimandi och Villimey.
Allt gick bra. Alla hästarna följde snällt med in till stallet. Villimey var dock lite tveksam till att gå in i stallet, hon funderade ett bra tag innan hon till slut bestämde sig för att följa med Mamma Röskva in.
Chipmärkningen gick även den utan problem. Nu är det bara att vänta på att hästpassen trillar ner i posten.... Det brukar dock ta ett bra tag innan de är klara.
2010-10-31
Tvåtimmarstur i strålande höstsol!
Idag har alla ridhästar, utom Sillen, varit iväg på en mycket lyckad tvåtimmarstur. Höstsolen sken, mer eller mindre hela tiden. Det var vindstilla och hela tio grader varmt, idag också!
Vilken fantastisk avslutning på oktober månad det blev i år! Bättre ridväder än vad vi har haft i helgen, går det inte att begära!
2010-10-30
Boende med häst under höstlovet!
Idag startar höstlovet i de svenska skolorna. Lilla Sjöberga kommer därför att hyras ut under hela vecka 44. Kunderna har varit här flera gånger förr och de har därför redan valt ut "sina" hästar.
Ulfur kommer att hyras ut hela veckan och Tindra i tre dagar.
2010-10-30
Härlig halvdagstur i underbart höstväder!
Idag har Alvar, Ulfur, Hrekkur, Vinur, Strakur samt Bersi varit iväg på en halvdagstur.
Det var en helt underbar höstdag! Tio grader varmt och helt vindstilla. En perfekt dag för en långritt! Det var svårt att tro att det var sista helgen i oktober... Det kändes mer som september...
Alla dagens kunder var ridvana och duktiga ryttare, det gjorde att vi kunde hålla ett ganska högt tempo. Mycket tölt och galopp blev det! Jättekul, tyckte hästarna (och vi med)!
2010-10-23
Halvdagstur i friskt höstväder!
Idag har Vinur, Strakur, Alvar, Ulfur samt Bersi varit ute på en halvdagstur i friskt och härligt höstväder! Allt flöt på otroligt bra och både hästarna och vi ryttare njöt av den friska höstluften och de vackra färgerna i naturen.
2010-09-26
Säsongsavslutning i rummet på Fähusvinden
I helgen har vi haft öppet för sista gången i år i rummet på Fähusvinden. Mor och dotter från Göteborg anlände till oss i fredags eftermiddag för att hyra Hrekkur och Strakur i konceptet Boende Med Häst. Allt gick bra och nu bommar vi igen rummet på Fähusvinden inför vintersäsongen och öppnar det igen i slutet av april 2011. Välkomna då!
2010-09-19
En härligt fullbokad helg!
I helgen har vi haft det helt fullbokat och dessutom härligt höstväder hela tiden Under lördagen hann vi med två stycken rid och badpaket och under söndagen var det en vagnstur med Strakur samt en prova på lektion i ridbanan och två stycken barnridningar som gällde. Solen sken hela tiden och luften var sådär härligt frisk och "höstig". .
2010-09-07
Så kan det gå...
Idag har Nett och Vordis återvänt hem till Sjöberga. Men det hela höll på att sluta i total katastrof!
På väg hem från Hvidagården lossnade nämligen båda däcken på transportens vänstra sida! Där stod jag på en lång raksträcka mitt ute i "Ingenmansland". Flera bilar och även lastbilar körde förbi oss i hög hastighet. Inte en enda av dem brydde sig om att stanna, trots att transporten stod på sniskan och såg rysligt nära ut att vara på väg att tippa över på ena sidan...
Hela tillvaron kändes som en enda stor mardröm, det kändes inte verkligt. Detta händer inte, tänkte jag. Det här kan inte vara sant! Båda däcken på samma sida kan inte lossna samtidigt!
Hästarna var lite oroliga inne i transporten, Vordis började gnägga och försökte backa baklänges. Men hon lugnade sig omgående när jag kliade henne på pannan och pratade lugnande med henne. Nett har gått över bommen en gång hos den förra ägaren, jag var därför livrädd för att hon skulle försöka sig på något liknande nu igen. Men tack och lov stod hon still och tittade frågande på mig med sina fina, kloka hästögon. Älskade hästar, jag kände mig så förtvivlad och olycklig där jag stod! På gränsen till hysterisk och panikslagen! Tårarna brände bakom ögonlocken, kallsvetten sipprade fram på ryggen och pulsen skenade iväg!
Vad ska jag nu göra? Hur löser jag det här? Först provade jag att ringa till sambon, Stefan. Inget svar, han befann sig visserligen på Mjärdevi, så det hade i vilket fall som helst tagit ganska lång tid innan han hade varit framme hos oss. Ringer sen min kära granne, bonden på Mauritsholm. Trots att han har supermycket att göra, släpper han allt han har för händerna och sätter sig direkt i bilen för att åka ut och undsätta mig. På vägen ut slänger han ner flera olika däck, bultar och skruvar i bilen. Väntetiden innan han anländer känns som flera timmar, trots att det i praktiken endast rör sig om 15 - 20 minuter. När han äntligen anländer visar det sig att inget av däcken passar! Däremot passar bultarna!
Vi sätter på reservhjulet och väljer att endast köra med ett däck på den vänstra sidan. Tyvärr är det väldigt dåligt med luft i reservdäcket, men vi anser inte att vi har mycket annat att välja på....Jag börjar köra mot Sjöberga i en hastighet av 40 km i timmen. Vägen hem upplevs som otroligt lång, denna gång. Tårarna bränner hela tiden bakom ögonlocken och jag får verkligen stålsätta mig själv för att inte börja stortjuta!
Grannen åker hela tiden tätt bakom mig, det känns, mitt i all bedrövelse, åtminstone tryggt och bra. Då vet jag att jag inte står ensam, om det skulle gå på tok igen! Men sakta men säkert kryper vi närmare och närmare Sjöberga och till slut står vi hemma på ladugårdsplanen!
Vi lastar genast ut hästarna, de är mycket svettiga men verkar för övrigt helt oskadda, tack och lov. Jag ställer in dem i varsin box, ger dem hö och vatten samt borstar på dem och gosar en stund! Sen brister allt, tårarna forsar och jag blir helt skakig och knäsvag. Fy, vilken hemsk och otäck händelse! Bland det allra värsta jag har varit med om!
Här har vi kämpat så hårt hela långa sommaren, ända sen 18/5, med att få Vordis och Nett dräktiga. Nu när det äntligen har lyckats håller jag på att förstöra allt! Ett ögonblicks verk och hela tillvaron byts ut mot kaos!
Jag vill tacka min underbart snälla och otroligt hjälpsamma granne, Sam Lundgren. Du är värd 10 000 röda rosor! Tusen tack för att Du kom till undsättning idag, trots att Du själv var överhopad med arbete. Du har idag räddat livet på både mig och två av mina hästar! Jag kommer att stå i tacksamhetsskuld till Dig resten av mitt liv... Orden räcker inte till för att beskriva vad jag känner och hur jag mår just nu!
Änglar finns de? Nej, hade jag svarat igår! Kanske, svarar jag idag. Nog känns det allt som att det idag satt en liten skyddsängel däruppe som vakade över både mig och hästarna under dessa fruktansvärda timmar!
2010-09-07
Långritt som varade i sex timmar!
Idag har Vinur och Strakur varit ute på en rejäl långtur tillsammans med Camilla och Kicki från Klacketorp. Kicki ville visa oss lite nya ridvägar och stigar som hon brukar rida på tillsammans med Viking, Kickis medryttarhäst.
Vi startade mot Sörby, därifrån vidare mot Lackhälla, Vissvik och Ekhult. På ett ställe stötte vi på patrll. Det var när vi skulle passera genom en kohage. Så fort vi öppnade grinden kom koflocken rusande mot oss i full galopp. Vi märkte dock att flocken inte enbart bestod av kor, längst fram i täten sprang det tjurar...De blängde argt och stirrade lömskt på oss...Vi valde givetvis det säkra före det osäkra, vända om och rida en omväg hem!
Vi åt lunch nere vid Hövern. Sjön låg helt spegelblank och stilla. Allt var så otroligt vackert och rofyllt! Det var bara hästarna och vi!
Hemvägen gick sen genom Björsäter, Ö - gård och slutligen Mauritsholm. Det var två mycket trötta, men glada och nöjda ryttare som klockan 17 anlände hem till Sjöberga. Även hästarna verkade uppsakatta den långa, men nya rundan mycket. De hade öronen framåt hela tiden. De verkade inte heller speciellt trötta eller medtagna, trots att ridturen varade i cirka 6 h.
2010-09-04
En fullbokad lördag i härligt brittsommarväder!
Idag har det varit full rulle på Sjöberga. Tack och lov hade vi vädrets makter på vår sida. Solen sken och det var så gott som vindstilla.
På förmiddagen anlände ett gäng bestående av 5 personer. Vi gick tillsammans ner i hagen och hämtade upp hästarna. Borstade, kratsade,sadlade och tränsade dem tillsammans. Gav oss sen i väg på en uteritt på 2 h.
På eftermiddagen var det sen dags igen. Då var det ett stort gäng inbokat, 7 personer. Det är inte ofta alla 8 ridhästarna är ute på tur tillsammans. Vi blev därför ett långt och maffigt led som red iväg ut på dagens andra tvåtimmarsritt. Allt gick mycket bra! Hästarna verkade tycka det var kul att vi var så många som vi var! Det blev mycket galopp och en hel del töltsträckor också.
Fika hemma på gården serverades efter turen som avslutning på dagen. Det var en mycket trött, men nöjd matte som klockan 19 avslutade arbetsdagen. Då var hästarna utfodrade samt utsläppta i hagen, boxarna mockade, stallet sopat och sadelgjordarna avtorkade...
Nu blir det välförtjänt vila för hästarna imorgon söndag. Då ska matte ägna dagen åt ideellt styrelsearbete inne i Linköping.
2010-08-23
Villimey rymmer och rymmer....
Vårt lilla tremånadersföl, Villimey, har tyvärr fått smak på det ljuva livet utanför hagen. Hon har rymt konstant ända sen i lördags kväll. Hon står precis utanför eltrådarna , men på fel sida om stängslet, och betar i godan ro. Röskva och Tindra står på andra sidan tråden och trycker, på rätt sida av hagen! Men ingen av hästarna verkar speciellt oroade eller uppstressade över den rådande situationen.
Villimey går sen snällt tillbaka in i hagen genom grinden när vi öppnar. Dock behövs det någon som motar på henne lite lätt bakifrån.
Nu har vi satt upp tre trådar runt hela hagen. På de ställen där vi sett att hon går igenom har vi dessutom satt upp fem trådar! Men trots det fortsätter hon rymma! Vi förstår inte hur hon lyckas?! Hagen de går i är mycket stor och fin. Där finns gott om friskt gräs att beta av, rent vatten att dricka samt gott om sol och vindskydd.
Varför vill hon lämna denna fina hage, sin mamma samt sin extramamma för att gå ut på en hård och otäck grusväg? Vi förstår det inte! Hon själv verkar tycka hon är jätterolig! Nu fick minsann matte och husse ytterligare lite extrajobb att göra, verkar hon tänka när hon tittar på oss med glimten i ögat!
2010-08-22
Ridweekend med halvdagstur!
I helgen har vi haft en ridweekend för två personer på Fähusvinden. I lördags bar det därför åter igen av till Ölsätter på halvdagstur. Hästarna som följde med oss var Tindra, Hrekkur, Strakur, Vinur, Ulfur samt Alvar.
Matte red Tindra som ledarhäst. Allt gick bra. Turen flöt på i lagom lugnt tempo, vi slapp regnet i stort sett hela tiden och baguetterna som Stefan och barnen kom med var, precis som alltid, utsökt goda!
Det var ett gäng trötta, men glada kunder som återvände till Sjöberga sent på eftermiddagen. Alla enades de om att de troligtvis skulle komma att ha en helvetisk träningsvärk dagen efter, men att det absolut var värt det!
Söndagen ägnades endast åt en uteritt på 2 h. Sen avslutades ridhelgen med gemensam korv och hamburgergrillning. Även denna dag var vädret på vår sida och solen lyste till och med en hel del!
2010-08-18
Halvdagstur till Ölsätter!
Idag har vi ridt till Ölsätter på halvdagstur. Vi var ett ganska litet gäng som startade från Sjöberga. Alvar, Tindra, Hrekkur och Vinur var det som gav sig av.
Matte vaknade med ett otroligt nackspärr på morgonen! Därför bestämde hon sig för att rida en riktigt mjuk och självgående häst med mycket flyt i tölten! Det självklara valet föll då givetvis på Alvar! Det var ett mycket bra val, visade det sig! Alvar var helt underbar att rida. Han var otroligt mjuk och fin i tölten idag. Det kändes som att vi bara flöt fram hela tiden! Så trots den onda nacken och axeln blev det en jättemysig och trevlig långritt i alla fall.
Pricken över I var dessutom att vi slapp regnet! En kort stund efter det att vi hade återvänt till Sjöberga öppnade hela himlen sig och regnet bokstavligt talat vräkte ner!
2010-08-14
Underbar uteritt i sensommarväder!
Idag har hästarna varit ute på en helt fantastisk uteritt i sensommarväder. Det var otroligt varmt ute, solen sken och värmde hela tiden. Men det var, trots det, nästan inga insekter alls i farten.
Kunderna var många, 6 stycken, men det flöt på mycket bra i alla fall. Vi varvade omväxlande med skritt, tölt samt flera härliga och långa galoppsträckor i uppförsbackarna.
2010-08-14
Sista sommargästen anländer till Lilla Sjöberga!
Sommaren går, åter igen, alldeles för fort. Nu är det strax dags för skolorna att öppna upp efter sommarlovet och semestrarna går på sista versen. Idag anländer därför årets sista sommargäst till Lilla Sjöberga. Sen är det, sorgligt nog, slut på Boende med Häst säsongen för i år. Kundens val föll på vårt sto Tindra.
2010-07-26
Erbjudande: Boende Med Häst i Fähusvinden!
Rummet på Fähusvinden är ledig under vecka 32, söndag 8/8 till söndag 15/8 och vi har dessutom gott om lediga ridhästar för att ni ska kunna hitta era favoriter!

Bokar ni hela denna vecka på detta erbjudande erbjuder vi en rabatt på 500 kr per häst (ord pris 2500 kr) och 500 kr på boendet (ord pris 2500 kr). Boendet rymmer 2-3 personer.

Prisexempel (2 personer, 2 hästar hela veckan, inkl. sängkläder/slutstädning) blir 6000 kr totalt.(ord pris 7500 kr).

Läs mer om Boende Med Häst, boende och hästar på vår hemsida www.sjoberga.se
2010-06-26
Höskörden är nu i full gång!
Här på Sjöberga jobbar vi just nu för fullt med att få upp det nypressade höet på skullen! Tiden är knapp och vi är inte så många som kan hjälpa till. Det är endast Stefan, Camilla och Emelie som hjälps åt med att lasta upp alla balarna på skullen. Men årets hö ser mycket fint ut och vi är otroligt tacksamma över att våra grannar, bönderna på Mauritsholm, säljer till oss. Vi kommer att behöva allt hö vi kan få tag på! Tyvärr kommer det en ny vinter, även om man just nu inte har det minsta lust att tänka på det!
2010-06-25
Midsommarfirande med Bersi vid Svinstadsjön i Bankekind!
Idag är det midsommarafton och vi från Sjöberga har varit nere vid Svinstadsjön i Bankekind och haft ponnyridning med Bersi. För en gångs skull sken solen och det kom inte en droppe regn på hela eftermiddagen! Det var massor av folk och många barn som ville rida. Bersi fick allt jobba på! Varv efter varv... Men han tog det hela med ro. Några gånger stannade han upp och gnäggade efter sina kompisar.Men ingen svarade!
2010-06-22
Säsogspremiär för Husvagnen på Karlsholm!
Idag anlände sommarens första kunder till Husvagnen på Karlsholm. Det var ett stort gäng på fem personer som hade bokat in sig på Ridweekend paket 1, det vill säga "Lugnare tempo". Hästarna som valdes ut var Bersi, Tindra, Alvar, Vinur samt Strakur.
2010-06-19
Ungstona flyttar ner till Lyfting och Hrimandi!
Idag har våra små ungston, Aska, Tata och Koltinna fått byta hage. De går nu tillsammans med Lyfting och Hrimandi. Det tyckte alla fem hästarna var jättetrevligt. Hrimandi blev så glad åt sina nya lekkramrater. Han verkar ha haft det ganska långtråkigt och ensamt sen både Nett och Skalm försvann.
2010-06-17
Tredagarspaket Boende med häst i Lilla Sjöberga.
Idag har det varit mycket varmt ute. Solen har, hela dagen, gassat från en klarblå himmel. Nästan lite väl mycket av det goda! Hur som helst så anlände det idag en familj på sex personer till Lilla Sjöberga. Tre av dem ville hyra varsin häst under dessa tre dagar. Hästarna som valdes ut var Tindra, Alvar samt Vinur. Det känns som att alla tre kunderna lyckades få en häst som perfekt passade var och ens önskemål samt erfarenhet.
Alvar och Vinur går kvar uppe i hagen runt Lilla sjöberga under denna perid. Tindra däremot släpps åter igen ut till Röskva och Villimey efter varje ridpass.
2010-06-12
Sommarpremiär för Boende med häst!
Nu har det varit skolavslutning och Boende med häst säsongen är nu i full igång. VI ser verkligen framemot sommarsäsongen 2010! Först ut är Fähusvinden. Idag anlände det en mamma med sin dotter till oss. De kommer att stanna på Sjöberga i en hel vecka. De besökte oss även en vecka i början av förra sommaren. Hästarna som valdes ut var Ulfur och Strakur.
2010-06-04
Ridweekend special på Fähusvinden.
Denna helg var det dags för vår Ridweekend special det vill säga vårt julklappserbjudande. Kunderna anlände med buss till Ekenäsvägen på fredag eftermiddag. Solen sken från en klarblå himmel och det var verkligen otroligt varmt ute. Äntligen sommar! Fredagsridningen bestod, som vanligt, av en liten Prova på tur. Hästarna som valdes ut var Alvar och Vinur. Lördagen innehöll en långtur på ca. 3 h. Vi höll ett behagligt tempo, på grund av värmen. Skritt och tölt blandades med några snabba galopper i uppförsbackarna. Mycket kul, tyckte både vi och hästarna! Kvällen avslutades sen med grillning samt bad i vedeldad badtunna. Söndagen bestod av ett ridpass på ca. 2h samt baguettelunch. Det var två mycket trötta men lyckliga kunder vi skjutsade tillbaka till busshållsplatsen söndag eftermiddag.
2010-06-02
Veckouthyrningen av Boende med häst i Lilla Sjöberga startar!
Idag anlände sommarens första veckogäster till Lilla Sjöberga. Nu kommer stugan att vara bebodd ända fram till lördag 21/8. Alla sommarens gäster har dessutom bokat till hästar för "egen ridning". Det känns verkligen jätteroligt, tycker vi. Denna vecka föll kundernas val på Hrekkur och Ulfur.
2010-05-30
Ridweekend med mera ridning i Lilla Sjöberga.
I helgen har det varit full fart igen. I Lilla Sjöberga har det bott en familj på fyra personer som alla deltog i vårt ridweekend paket nummer två, det vill säga mera ridning. Vädret var åter igen med oss, även denna helg. Vi fick visserligen en liten regnskur över oss i fredags kväll, men det var dock inte så mycket att vi hann bli genomblöta.
Silfur-Seidur gjorde i söndags sin debut som ledarhäst. Vi red då den långa rundan genom både Mauritsholm och Rådjursvägen. Silfur-Seidur var så duktig så! Han fixade sin roll som ledarhäst galant!
2010-05-24
Säsongspremiär för husvagnsplatsen!
Idag anlände det en stor, fin modern husvagn till vår lilla husvagnsplats. Kunderna ska stanna hos oss i en hel vecka och prova Boende med häst. Valet föll på Vinur och Ulfur, våra trygga, stabila gentlemän!
2010-05-23
Såld till en Norrköpingsfamil!
Idag sålde vi Birta till en familj i Norrköping. Birta har tyvärr aldrig fungerat optimalt i vår verksamhet. Hon är alldeles för känslig och nervöst lagd av sig för att klara av att hantera många olika slags ryttare. Det känns som att Birta är mer typen av en enmanshäst. Det känns mycket bra med de nya ägarna. Vi hoppas och tror att Birta nu äntligen kommer att få ett värdigt hästliv i Norrköping.
2010-05-23
Nya hagar för hästarna!Valackarna har vi idag släppt ner på vallen. De blev som väntat mycket glada och förtjusta!
Även Tindra, Röskva samt Lillan har idag fått en ny hage. Lillan följde snällt med oss. Hon gick tätt efter Röskva. Lite tveksam var hon dock när hon skulle gå ut genom grindöppningen. Där behövde hon lite betänketid! Stona blev mycket glada över att få komma till en ny hage med gott om saftigt, härligt gräs att äta. Röskva och Lillan galopperade tillsammans runt av gädje en lång stund!
2010-05-23
Säsongspremiär för Fähusvinden samt halvdagsturen till Ölsäter!I helgen har vi haft säsongspremiär för både rummet på Fähusvinden samt halvdagsturen till Ölsäter.
Vi hade en helt underbar långritt i lördags. Solen sken från en klarblå himmel och det var nästintill helt vindstilla ute. Trots att vi var full grupp (8 stycken), flöt allt på mycket smidigt. Vi varvade skritt på långa tyglar med korta och långa töltsträckor samt flera härliga galopper i uppförsbackarna.
I lunchpausen avnjöt vi våra fyllda baguetter med valfria röror. Hästarna stod i den gamla gethagen och betade under tiden vi ryttare satt och fikade. Även hästarna verkade tycka det var skönt med en liten paus i värmen.
2010-05-18
Röskva har fått en dotter!


Nu har Röskva äntligen nedkommit med sitt efterlängtade föl! Natten till tisdagen födde hon en dotter. Det var ganska regnigt och råkallt på morgonen men senare på dagen sprack det upp och blev riktigt fint väder.
Fölet är efter Hýreygur från Smärslid så visst kan man säga att Lillan är lik sina föräldrar. Hon är en kopia av både Röskva och Hyregur. Eftersom det här är Röskvas första föl så har det varit extra pirrigt och nervöst de senaste veckorna. Men allt verkar ha gått mycket bra. Röskva har självmant släppt efterbörden och fölet diar och springer runt i hagen för fullt. Tindra går med dem som sällskap i hagen. Hon har förr om åren haft rollen som extramamma.
2010-05-16
Barnkalas!
På söndagen hade vi åter igen barnkalas på Sjöberga. Denna gång var det tack och lov uppehållsväder, även om det var blåsigt och kyligt ute. Sex glada och förväntansfulla barn anlände till gården tillsammans med sina föräldrar. Som vanligt bjöds det på teori, ridning, fyrhjulingsåkning samt korvgrillning och fika. Som alltid, mycket uppskattar från både barn och föräldrahåll!
2010-05-14
Regnet fortsätter strila ner från skyn!
Även fredagen startade med dåligt väder! Regnet hällde ner även denna dag. Vi passade därför på att åka med Liltla Min och Ljufa till Hvidagården. De ska hela denna sommar få ströva omkring i en 10 hektar stor naturbeteshage tillsammans med andra ungston. Det kommer med största sannolikhet göra dem gott!
2010-05-13
Regning start på långhelgen!
Regn, regn och åter igen regn!.Torsdagen började med dåligt väder. Regnet vräkte ner när vi vaknade på morgonen. Dagens första bokning fick därför tyvärr ställas in.
På eftermiddagen anlände Boende med häst kunderna till Lilla Sjöberga. Det regnade fortfarande när de kom, men precis när vi promenerade ner till hagen för att hämta upp hästarna till stallet slutade det att regna! Vi kunde därför rida vår introduktionsritt i uppehållsväder. Fantastiskt! Kundernas val föll på Alvar,Ulfur, Strakur samt Vinur.
2010-05-13
Betessläpp!Hagreparationerna är i full gång och många av hästarna är nu släppta på sitt efterlängtade sommarbete efter den långa vintern.
2010-05-11
Liten tur med Emelie!
Idag har Emelie och Ulfur tillsammans med Camilla och Vinur varit ute på en liten tur. Allt gick bra. Vi red i skogen bakom torpet Lugnet. Det var första gången som vi red där efter att snön försvunnit. Men vi tog oss igenom utan problem. Inga omkullblåsta träd över ridstigen! Skogen såg dessutom ovanligt ren och fräsch ut.
När vi kom ut ur skogen tog vi en lång galopp uppför backen vid torpet Skogstorp. Vinur fick mycket bråttom och satte av i full fart! Men Uffe gick som vanligt i sin egen takt. Varför stressa och ge järnet, verkade han tänka?! Emelie upplever därför att det känns så tryggt och bra med Uffe. Han är alltid så lugn och cool.
2010-05-09
Vagnstur samt ridning bredvid!
Idag var det tack och lov uppehåll. Solen sken inte men det regnade i alla fall inte! Det var vi mycket tacksamma över!
Vi gästades idag av en stor familj. Två vuxna och två barn ville, till Strakurs stora förtjusning, åka vagn. Fem vuxna ville prova på att rida. Så vi blev ett stort gäng hästar och människor som lämnade Sjöberga. Allt som allt var vi 12 personer samt 7 hästar! Strakur tyckte det var mycket roligt att dra vagnen. Han var pigg och glad hela turen igenom! Ridhästarna skötte sig mycket bra de också. Ingen av dem var det minsta besvärad över vagnen som drogs sist i ledet.
När vi kom tillbaks till gården serverades det fika ute vid ridbanan. Det smakade mycket gott med kaffe, saft samt croissanter efter turen på nästan 2 h.
2010-05-08
En fullbokad lördag i ihållande hällregn!
Idag vaknade vi av att regnet smattrade mot fönsterrutan! Det var helt igenmulet ute. Stora, tunga regnmoln täckte hela himlen och det blåste dessutom kallt. Fy,vad trist!
Dagen startade med ett barnkalas. Sju stycken glada och förväntansfulla blivande 6-åringar anlände till gården tillsammans med sina föräldrar och syskon. Vad gör det att det regnar? Får man bara vistas i ett stall fullt med hästar, är ju livet toppen i alla fall!
På eftermiddagen anlände sen ett stort gäng tjejer som skulle anordna en möhippa hos oss. Trots det ihållande regnet var det en liten, tapper skala som gav sig ut på en kort, liten uteritt. Efteråt blev det bad i vår varma, vedeldade badtunna. Härligt att äntligen få värma och mjuka upp sina kalla, stela muskler. Regnet kyler verkligen ner! Idag har det varit riktigt kallt och blött ute! Fler sådana här dagar vill vi verkligen inte ha!
2010-05-02
En fullbokad söndag i strålande solsken!
Idag vaknade vi av att solen sken in i huset och kittlade oss i ansiktet! Underbart, äntligen vår och värme! Vi njöt av att vara utomhus och arbeta hela dagen. Idag upplevde jag, att jag har världens bästa jobb!
Vi hade två stycken tvåtimmarsturer inbokade med fulla grupper. Allt gick bra, hästarna skötte sig exemplariskt och vi njöt alla av den härliga solen som värmde så skönt! På eftermiddagen eldades även badtunnan upp.
2010-04-23
Boende med häst säsongen startar!
I helgen har fem av valackarna varit uthyrda till gäster i Lilla Sjöberga. Alvar, Vinur, Hrekkur, Strakur samt Ulfur har på så sätt blivit väl genomridna under den gångna helgen.
Härligt att vårsäsongen äntligen är här nu, tycker både matte, husse samt alla pållarna!
2010-03-28
Hrimandi växer!Lill Fölis växer så det knakar! Hrimandi är nu drygt två veckor gammal. Han är nyfiken på omvärlden och kommer gärna fram till oss och gosar och myser en liten stund, på sina egna villkor givetvis!
Mamma Lyfting håller sig i närheten hela tiden. Men Hrimandi trivs även bra tillsammans med Litlamin som fortfarande går i samma hage. I fredags släppte vi även in Skalm till dem. Skorpan är den lugnaste och snällaste av alla våra hästar. Hon bråkar aldrig med någon av de andra hästarna och hon skulle aldrig komma på tanken att jaga eller mobba ut någon.
2010-03-28
Barnkalas på Sjöberga samt mys i hagen med Litlamin!I lördags hade vi barnkalas på gården. Åtta förväntansfulla och positiva tjejer anlände till Sjöberga tillsammans med sina föräldrar. På grund av den stora mängden snö i ridbanan valde vi att rida ut på grusvägen istället. Det var vindstilla ute och solen tittade till och med fram ett par gånger.
Efter ridningen grillade vi korv utanför vårt bostadshus. Det smakade gott! Alla, både barn och vuxna, åt och drack med god aptit. Sen var det dags att ta fram fyrhjulingen. Alla tyckte det var häftigt och spännande att sitta bak i vagnen. Dessvärre skvätte det upp en hel del lera från vägen. Tur att alla barnen var rejält klädda för utomhusaktiviteter och tack och lov att det finns tvättmaskiner!
2010-03-16
Lyfting har fått sitt föl i kylan!
I morse när vi gick upp kl. 6.30 var det 10 minusgrader ute! När vi gick ut ett par timmar senare kom inte Lyfting fram vid fodringen. Det var endast Nett och Litlamin som kom till mötes. Vi började promenera runt i hagen för att hitta Lyfting och då låg det en liten fölunge där i snön bakom skogsdungen! Tack och lov låg/stod de mitt i solen, så det var ganska varmt och behagligt i alla fall. Fölet ställde sig upp när vi kom och började dia. Veterinären tyckte de skulle vara inne i box på kvällarna och nätterna så länge det fortsätter att vara så här kallt.

Det känns jättekul att den lilla fölungen nu är här. Men visst känns det konstigt och märkligt att det fortfarande är full vinter ute. Fölningar brukar ju förknippas med vår, grönska, betessläpp samt värme. Allt detta känns onekligen väldigt långt bort just nu.

2010-03-15
Polvindur och Vaengskjoni flyttas ihop med resten av valackarna!
Nu äntligen har vi kommit till skott och flyttat om i hästhagarna. Polvindur och Vaengskjoni har till slut flyttat över till de andra valackarna. Polvindur har gått tillsammans med grabbarna förut så de känner varandra sen innan. Däremot har Vaengskjoni ingen närmare relation till de övriga pojkarna. Han är helt ny medlem i flocken!
Det har, än så länge, gått ganska lugnt till. En del bråk och spring har det givetvis varit men inte oroväckande mycket. Sillen verkar väldigt intresserad av Vaengskjoni. Ena stunden står de och kliar varandra kärvänligt och nästa stund biter och jagar de varandra för fullt!
Vi tog även ner Lyfting till lilla lösdriften. Hon är nu riktigt rund och go om magen. Det ser ut som om det lilla fölet skulle kunna komma när som helst! Lyfting går nu tillsammans med Litlamin och Nett.
Stackars Nett är fortfarande dålig men vi tog beslutet att släppa ut henne i en liten hage i alla fall. Hon har nu stått inne på boxvila i fyra månader utan att det har hjälpt nämnvärt. Vi tyckte därför att nu fick det vara nog! Nett behöver komma ut och få lite vårsol på sig hon också!
2010-03-14
Rid - och badpaket i soligt och vackert vinterväder!
Idag har vi varit ute på en jättehärlig uteritt på ungefär 2 h. Solen sken, det var vindstilla samt helt tyst! Vi mötte inte en enda bil på hela turen.
Alla dagens fyra kunder var ridvana, så vi kunde därför hålla ett relativt högt och friskt tempo under hela ritten. Jättekul, tyckte både hästarna och vi! Vi töltade flera riktigt långa sträckor. Härligt att verkligen hinna få känna på denna underbara gångart, tyckte kunderna. Vi tog även ett par friska, härliga galopprace i uppförsbackarna.
Hemma på gården väntade sen kaffe samt fyllda baguetter på oss. Det smakade mycket gott efter den friska ritten! Eftermiddagen avslutades med varmt bad i den vedeldade badtunnan.
2010-03-07
Boende med häst under hela vecka 9!


Denna vecka har Lilla Sjöberga varit uthyrd till Boende med häst kunder. Jättekul att det åter igen har varit liv och rörelse på gården! Alla valackarna har blivit väl genomridna under veckan som gått. Det har de uppskattat mycket!
Även vädrets makter har varit med oss de senaste dagarna. Efter en tråkig start med blåst och nysnö under de två första dagarna, vände det och blev strålande sol och vindstilla under slutet av veckan. Härligt, tyckte både vi, hästarna samt kunderna. Gnistrande kallt men otroligt vackert!
2010-02-16
Till hästtandläkare Torbjörn Lundström!
Idag var det åter igen dags att ta en sväng till hästtandläkaren i Söderköping. Dagens patienter var Bersi och Silfur - Seidur. Lastningen gick bra och vi hade även vädret på vår sida. Ett par minusgrader, vindstilla samt ingen nederbörd. Det enda som strulade var att det var helt omöjligt att lyckas få Sillen att backa ut ur transporten. Bägge gångerna vände han runt och marscherade ut ur transporten framlänges.
Bersis munstatus såg betydligt bättre ut idag än vid förra besöket för tre månader sedan. Spaltbildningen i käken var helt borta nu! Sillen hade en vargtand kvar på höger sida. Han var även ganska outvecklad i sin mun i helhet. Rådet vi fick var att låta munnen och tänderna vila och läka i ca. två månader innan vi jobbar vidare med inridningsfasen. Båda killarna rekommenderades nytt besök efter ca. sex månader.
2010-02-13
Uteritt i snöyran!
Idag har vi varit ute och ridit i snöyran.Det var ett litet, men tappert gäng som anlände till gården. Turen gick bra, trots att vi till och från hade både vinden och snön piskandes rakt i ansiktet! Tindra, Vinur, Alvar samt Hrekkur kämpade på och gjorde sitt allra yttersta.
På hemvägen valde vi att rida över ett fält som inte var plogat. Hästarna hade snö ända upp till sadelgjorden! Det var nätt och jämt att vi lyckades ta oss fram! När vi väl kom in i skogen gick det dock skapligt att ta sig fram igen. De vilda djuren hade fortsatt att trampa i vår gamla ridstig! Alvar och Tindra gjorde varsitt jätteskutt över diket från fältet in i skogen. Det kändes som att hoppa värsta 1.20 hindret! Ska man hoppa så ska man!
2010-02-07
Fullbokad helg på Sjöberga!
I helgen har det varit full fart på Sjöberga! Mycket roligt, tycker både vi och hästarna!
Det började med att ett stort gäng (10 personer) från Norrköping anlände på förmiddagen på lördagen. Ridningen fick vi därför dela upp i två omgångar. Den första gruppen bestod av enbart ovana ryttare och de valde därför att stanna ute i endast 1 h. Efter det var det lunchpaus. Grupp nummer två bestod av både ovana och vana ryttare. Den gruppen red ut på en uterittt i 2 h. Allt gick bra, hästarna var glada och pigga och det märktes att de tyckte det var kul att få jobba ett riktigt rejält arbetspass igen. Vi red tidvis genom mycket djup och tjock snö, det kändes som att vi red rakt in i en sagovärld... Allt var helt tyst och stilla!
Efter ridningen var det dags för bad i vår vedeldade badtunna. Underbart! Kunderna drog sig sen bort till Lilla Sjöberga för att fortsätta umgås och festa natten lång! Middagen anordnades lätt och smidigt genom Delikatessbutiken som till och med ställde upp och körde ut maten ända till Sjöberga! Det var bra gjort, tycker vi!
2010-01-27
Stona på rymmen!
I onsdags rymde sju av våra ston från hagen. Vår praktikant hade missat att stänga den undre tråden till grinden. Så sju av de nio hästarna bestämde sig rätt och slätt för att nu var det dags att smaka på friheten! De kröp under tråden och sprang sen ut på vägen i riktning mot Mauritzholms Gård. Jag befinner mig själv inne i stallet och mockar åt Nett när detta inträffar. När grannen sen ringer och meddelar att sju stycken av mina hästar befinner sig borta på hans gård, tror jag först inte mina öron! Det kan inte vara sant, tänker jag då! Men när jag sen går upp till stohagen för att inspektera ser jag direkt att endast Skalm och Vordis finns kvar. Resten av hästarna är puts väck!
Det var bara att hämta ett gäng grimmor och sätta sig på fyrhjulingen och köra bort till Mauritzholm. Tack och lov fick jag god hjälp av mina snälla och hjälpsamma grannar att reda ut situationen. Hästarna var, när jag kom, instängda i en kohage bakom taggtråd. De kom genast fram till oss och lät sig villigt fångas in igen. Vi var fyra stycken som kunde leda varsin häst, så tre av hästarna fick springa bredvid. Det ska tilläggas att det denna dag var en rejäl snöstorm ute! Så det var sisådär lagom muntert att promenera från Maurizholm till Sjöberga med sju stycken hästar. Men vad gör man? Tack och lov gick allt bra. Vi mötte inga bilar när vi gick i lång karavan på grusvägen och ingen av hästarna skadade sig. De verkade vara glada och lyckliga när de efter mycket om och men fick återvända till sin hage igen. Skalm och Vordis hälsade flocken välkomna med en härlig välkomstgalopp och ett högt gnäggande!
2010-01-25
Uteritter i kallt, men fint vinterväder!
I fredags fick vi besök av ett företag från Linköping som kände för att avsluta sin arbetsvecka uppe på hästryggen ute i det vackra vinterlandskapet.
Vi hade en härlig uteritt tillsammans med mycket tölt och galopp på pigga och glada hästar!
I lördags var det sen dags igen. Denna dag hade vädret åter igen blivit kallare och det bet ordentligt i kinderna när vi gick ut i stallet på förmiddagen. Men på eftermiddagen när kunderna anlände hade det, tack och lov; blivit lite mildare. Vi fick njuta av ännu en underbar tur på glada och arbetsvilliga hästar! Även idag höll vi ett friskt tempo med mycket tölt och galopp. Snön yrde om hästarnas hovar när de kämpade sig fram i den djupa snön. Tur att hästarna är skodda med guldskor och snösulor. Det är nästintill ett krav just nu!
2010-01-18
Rid och badpaket för 6 personer
I lördags hade vi en fullspäckad dag med ridning, fika i sadelkammaren samt bad i vår vedeldade badtunna. Det var underbart att, efter ridningen, krypa ner i det varma, heta vattnet. Kunderna satt och njöt en lång stund. Det hördes många, glada skratt under eftermiddagen. Några av dem vågade till och med på att rulla runt i snön en stund. Sen hade de bråttom ner i tunnan igen!

På kvällen passade även vi i familjen på att krypa ner i tunnan! Dock vågade vi oss aldrig ner i snön!
2010-01-09
Boende med häst, turridning och vattenlöst
I helgen har det varit -28 grader på Sjöberga och det gjorde att allt vårt vatten frös till i ledningarna. Noll vatten, 6 personer i familjen och 20 hästar är ingen bra kombination..... Men vi fick bra hjälp av grannarna, så det har rett ut sig med en stor mängd arbete.

Vi hade en kort tur, ungefär så lång som var möjligt i kylan, med två personer. Solsken, gnistrande snö men huj (-20 grader) så kallt om tår och ansikte. Stugan var uthyrd i Boende Med Häst och det blev ganska mycket mindre ridning är vanligt - det gick liksom inte att trotsa kylan några längre perioder. Men nu har det värmt på sig lite och är bara sådär 5 minusgrader. Rena Medelhavsvärmen i jämförelse !
2010-01-01
Matstund hos ungdomarna!

2010-01-01
Turer under julhelgenVi har haft Boende Med Häst-gäster under julhelgen som har haft ett gäng härliga vinterdagar att rida på.


Nyheter från 2024
Nyheter från 2023
Nyheter från 2022
Nyheter från 2021
Nyheter från 2020
Nyheter från 2019
Nyheter från 2018
Nyheter från 2017
Nyheter från 2016
Nyheter från 2015
Nyheter från 2014
Nyheter från 2013
Nyheter från 2012
Nyheter från 2011
Nyheter från 2010
Nyheter från 2009
Nyheter från 2008
Nyheter från 2007
Nyheter från 2006
Nyheter från 2005 och tidigare